Relacions perilloses

Vaig penjar un post fa dies en el que parlava sobre els silèncis mediàtics a partir del projecte media.cat.

Allà vaig fer referència a alguns dels reportatges d’investigació mentre deixava anar, amb intencionalitat irònica,  un comentari lligat en cadascun dels que vaig esmentar.

Lligava el concepte de Barça, Qatar, i “els negocis catalans a les dictadures àrabs”. Aquests cap de setmana, llegint premsa digital (sense recordar quina),  em trobo amb aquesta imatge (que si que me la vaig guardar):

qtarMireu el ventall de negocis del xeic. M’estaré de fer un comentari al respecte. Voldria només destacar un detall important pel tema que ens afecta (directament) en aquest bloc.

El xeic Hamd bin Thamer al-Thani es propietari de la cadena televisiva al-Jazeera (que, per cert, la traducció al catala seria “la península”). Canal per satèl·lit, en llengua àrab, un dels principals canals de notícies del món àrab.

Es pot vestir com es vulgui. Els exemples de les lectures que ens han precedit ens fan tèmer el pitjor. I arribats aquí penso: Quin anàlisi en faria Mattelart? Potser l’hi demanaria al xeic quin projecte de societat te i s’espantaria. Potser Eco miraria els valors que trasmet eix canal de comunicació i diria que són els valors del propi univers dels receptors: potser també es posaria les mans al cap. Potser Habermas diria que si l’esfera pública la gestionen aquests poder econòmics i polítics, potser seria hora de parar la tele. Potser Lazarsfeld i Merton no dirien res perquè ja haurien interioritzat les normes socials que pot ser que se’n derivin d’eixa comunicació i no hi hauria crítics. Potser.

O potser no. Potser només sóc jo, resultat d’una maquiavèl·lica idea, fruit d’una lectura esbiaixada d’una notícia que ja interessa que arribi. En fi. Sort que només és potser.  També sort que imagino que els aquí lectors d’aquest text no són innocents en aquest sentit. Imagino que tots sabem un xic (que no xeic) on som. Potser. Només potser.

 

 

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s