Una de teoria culturològica(TC)!!

Reflexió a partir de la lectura de MauroWolf, La investigación de la comunicación de masas. Críticas y perspectives. Barcelona, Paidós, 1994. Pàgs. 112-154

Per situar-nos sense agafar un empatx. Com si fos una ració. Servit express. Pintxo de TC. Un tast d’aquesta:

Sorgí cap als seixanta i és paral·lela a la teoria crítica. Edgar Morin n’és la referència més important. Una altre disciplina. Una altre teoria. Una altre manera de fer una ullada a la societat i la seva cultura amb el peatge que suposen els mitjans de comunicació.

Aquesta teoria no enfoca el seu treball directament als mass media, ni els receptors d’aquest, sinó que a caball entre aquests, cercant un nova forma de cultura de la societat contemporània.

De fet, la culturologia per si sola és una sub-disciplina de l’antropologia, i com a tal estudia l’origen i la forma que prenen els fets humans.

Aquesta teoria defensa que la cultura de masses només pot ser entesa a partir de la seva totalitat, en el conjunt de la “cultura, de la civilització i de la història” tal i com diu Wolf. Cultura de masses també implica revisar la relació que s’estableix entre aspiracions del producte i les necessitats del públic.  Però es que aquesta cultura de masses forma un sistema de cultures que no són autònomes, sinó que s’interrelacionen.

En aquest sentit cap poder com els mass media poden actuar directament a les masses d’individus. Altres factors intervenen. I hi intervenen de manera que fa que no es donin les possibles formulacions sobre el poder adoctrinador, manipulador i alienador que es defensava des de l’Escolade Frankfurt. O sigui que segons eixa teoria això no és així ja que els valors de la vida quotidiana de cada grup social es diferent: la importància dels altres factors capgira el resultat (res de propietat commutativa).

Per entrar més a fons en el pensament d’Edgar Morin, el primer de quatre vídeos del pensament d’aquest: pitja aquí mateix.:  Per entendre el perquè pensar en xarxa, interrelacionant fenòmens i conceptes., tenint en compte tots els factors: en definitiva la teoria del pensament complex que ja defineix a Morin.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s