Teoria crítica

Reflexió a partir de la lectura de Mauro Wolf, La investigación de la comunicación de masas. Crítica y perspectivas, Barcelona, Paidós, 1994. Págs. 90-111

 

Llibre Mauro Wolf - La investifació i la comunicació de masses -

La teoria crítica s’identifica amb aquell grup que sorgí dins l’Escola de Frankfurt que vaig explicar en un post anterior. Aquesta teoria te com a base defugir de les tècniques d’anàlisi fent, en paraules de Wolf “una teoria de la societat que impliqui una valoració crítica de la pròpia elaboració científica”. O sigui, una teoria de la societat entesa com un tot.

O fa mirant el pensament dels màxims representants d’aquesta teoria, que no eren altres que els autors de l’Escola de Frankfurt. L’estudi de la comunicació dins d’un ampli context social, entenent-la com un ens amb poder i generadora de desigualtats.

Fa un repàs al concepte indústria cultural de Horkheimer i Adorno, posant èmfasi en que les identitats de les persones queden manipulades als valors imposats, a partir del control psicològic que s’exerceix des de la indústria cultural. Fa referència als conceptes que destacàvem en l’últim post: conformisme que dirigeix el consumidor. Destaca també, del treball dels esmentats, que els productes d’aquesta indústria prohibeixen l’activitat mental de l’espectador a partir de la distracció.

Wolf reforça la idea que els mitjans de comunicació (mass media) no són simples descriptors de missatges sinó una estructura que forma una indústria de manipulació per part del poder. Tot està calculat, ple d’objectius i res és casual en els missatges emesos. Estratègia de domini: els estereotips un exemple perfecte de com adoctrinar els moviments de la societat en cada moment de la seva pròpia realitat. Per això la teoria crítica no accepta com a bons altres estudis d’investigació empírica que interpreten aquests fets, justament perquè aquests fragmenten la totalitat de lo social i no entenen els punts com la dinàmica històrica. Serveixen per analitzar les relacions internes del sistema productiu, però aquestes connexions amb la dinàmica històrica. Lo important segons la teoria crítica, tal i com diuen els materials i com el mateix Wolf destaca, es posar en discussió les finalitats, allò que no s’interessa tant pel què és, sinó pel què ha de ser.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s