Reflexió a partir de l’emissió de “la Guerra dels mons” d’Orson Welles

Reflexió a partir de l’emissió de la Guerra dels mons d’Orson Welles, a la CBS l’octubre de 1938. http://www.youtube.com/watch?v=VMGRCU4kLjI

 

La recreació de l’obra de La guerra dels mons de H.G.Wells (1898) va commocionar una part de la societat americana l’Octubre de 1938.

Aquesta novel·la de ciència ficció descriu la invasió alienígena a la Terra. Després de ser escrita i publicada, amb els anys s’ha reproduït en diferents mitjans. El que aquí analitzem és l’emissió d’un programa de ràdio inspirat en la novel·la. El programa el dirigia Orson Welles, en aquells moment locutor de ràdio però que més tard es feu famós com a guionista i director de cinema (algun cinèfil no ha vist Ciutadà Kane?).

Al programa radiofònic, Welles va representar l’arribada d’alienígenes a New Jersey i les posteriors destruccions de ciutats per parts d’aquests amb raigs làser. Parlem del 1938. Només cal fer una revisió històrica i contextualitzar-ho per imaginar-se la societat d’aleshores.

Però seguim amb l’emissió, prèvia a la nit de Halloween, que va durar 60 minuts i que van seguir segons estimava Crossley 32 milions de persones de costa a costa americana. 3600 segons que Welles va organitzar i estructurar de manera que la història sembles el més real possible: va passar d’emetre un suposat noticiari, donant pas a una audició d’orquestra , per anar-ho tallant progressivament amb suposades entrevistes i entrades de personatges que no eren rés més que Orson i els seus companys del Teatre Mercury, que van causar els col·lapse en moltes persones que escoltaven la ràdio en aquells moments tot i explicar abans (i durant) de començar que es tractava d’una adaptació de l’obra que hem exposat, i tot i haver-hi anuncis entremig.

Les conseqüències de l’emissió tindrien doble lectura. Per un costat les repercussions que tingueren com a resposta al mateix moment de l’emissió; intents de suïcidi, embussos de trànsit, milers de persones trucant a la policia i diaris….mirar enllaç per veure la notícia al New York Times. Per un altre costat tenim la reflexió que deixa el regust de tot aquest fet: el mitjans de comunicació i el seu poder. Les teories dels posts que han precedit han intentat analitzar aquest poder.

Però no em puc deixar de preguntar una vegada i una altre què haguéssim fet nosaltres en aquell moment. I avui, què faríem si només tinguéssim un canal comunicatiu o tots anessin a una (aquell Monopoli del que parlaven Lazarsfeld i Merton)?

Bé, avui potser podem repassar aquell fet amb una divertida i no gens menys crítica del genial Matt Groening (veure vídeo enlleçat aquí sota).

https://www.youtube.com/watch?v=r6OT5MnqgBA (Tros de capítol de “Simp Welles” de la sèrie The Simpsons)

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s