Reflexió a partir del text de Mauro Wolf: “La investigación de la comunicación de masas. Crítica y perspectivas”

Reflexió a partir del text de Mauro Wolf: La investigación de la comunicación de masas. Crítica y perspectivas, (Barcelona, Paidós, 1994. Págs. 68-76.)

La teoria funcionalista segueix tenint avui dia importància en l’àmbit de les ciències socials. Aquesta perspectiva agafa com unitat d’anàlisi el sistema social. Aquest sistema l’entén com un ens interdependent d’elements cadascun del quals te una finalitat concreta. Les escoles de Chicago i més tard Harvard, Yale, Princeton… marcaren l’auge d’aquesta perspectiva amb personatges

Els mitjans de comunicació, des del funcionalisme, es veuen com un subsistema social i s’analitza des del punt de vista de la societat i l’equilibri d’aquesta entenent que el camp d’interès és veure les funcions que desenvolupa per entendre el paper d’aquests. Si bé anéssim més lluny i féssim l’anàlisi des de la organització i la propietat dels mitjans veuríem, potser, com el conformisme i l’establiment d’unes normes socials serien funcions que marcarien l’estructura d’aquests subsistema.

Però els mitjans de comunicació impulsen  a actuar les persones a partir d’estímuls concrets? S’ha d’entendre que la societat és un conjunt de subsistemes que tendeixen a l’equilibri, si més no si que és cert que certs subsistemes (estructures parcials d’un sistema social) tenen conseqüències sobre altres subsistemes.

Deia Wright (1974) que els mitjans tenien quatre tipus d’activitats comunicatives: vigilància de l’ambient, interpretació dels esdeveniments, transmissió cultural, entreteniment.  Els mitjans poden afavorir de l’avís de qualsevol incidència per alertar i preparar la societat. Però és clar que aleshores també ens podem trobar amb el cas d’Orson Welles i la seva representació radiofònica de La guerra dels mons.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s