Armand Mattelart, “La Sociedad de la Información: el enfrentamiento entre proyectos de Sociedad”

Anàlisis del text extret de l’exposició de Mattelart, A. a la VI Conferència Internacional “los retos de México ante la Cumbre Mundial de la Sociedad de la Información”.

“La sociedad de la información puede contribuír a trasnformar la economia, el trabajo, la cultura y las formas de relación personal”

Sota aquesta encertada frase vinguda dels organitzadors de la VI Conferència, Mattelart ens mostra un repàs cronològic sobre els conceptes “Societat de la Informació” i “Societat del Coneixement”. Com la noció de “Societat de la Informació”(“SI”) es va gestant a les institucions a partir de la 2a Gran Guerra i com la guerra freda ja ens mostra com s’utilitzen i s’integren les noves màquines de la informació per perpetrar els diferents sistemes de valors. O com la “Societat del Coneixement” que pretenia esquivar les carències de la “SI”, evita la qüestió de la pluralitat dels sabers, quedant-se orfe del missatge i filtrant només el de la producció i distribució del coneixement, de dalt a baix.

L’ambigüitat de la terminologia és important per entendre que darrera de la construcció de la “Societat de la Informació”  hi ha un seguit de forces polítiques amb tensions a nivell internacional (BM, ONU, G-7…). I és que la configuració geopolítica és imprescindible per entendre-ho ja que hi ha en joc els diferents projectes de societat. En aquí la liberalització i la privatització hi juguen papers cabdals. Mirem qui hi ha darrera els mitjans de l’estat espanyol? (aquest enllaç no està malament: http://www.elblogsalmon.com/empresas/quien-esta-detras-de-los-medios-de-comunicacion-en-espana-infografia). A partir d’aquí entenem perquè ens venen una notícia d’una manera o altre…

Però de costat d’aquest procés també hi ha un seguit de lluites i construccions populars per la democratització la comunicació. Perquè la informació i els coneixements arribin equitativament arreu, i perquè la defensa del béns comuns estigui per sobre el mercantilisme i en defensa de la diversitat cultural entre d’altres. Vaja, la importància del rendiment de les noves TIC que en poden i n’extreuen els moviments socials amb finalitats equitatives i no comercials, sinó entenent la comunicació com una eina de tranformació de la societat.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s